JUBILEJ UDRUŽENJA “RUKU NA SRCE”: 10 godina osmijeha, ljubavi i pozitivne energije

Udruženje “Ruku na srce” je humanitarno volontersko udruženje, koje ove godine obilježava svoj mali jubilej – 10 godina djelovanja. U protekloj deceniji našlo se mnogo uspješno realizovanih projekata, volontera, radosti, ljubavi i pozitivne energije. Od samog početka i osnivanja, jedini cilj je bio pomoći ljudima u potrebi, vratiti im osmijeh na lice i barem malo olakšati svakodnevnicu. A oni su u tome uspijevali zaista mnogo puta. 

“Nijedno dijete bez paketića” je najuspješniji i najdugotrajniji projekat Udruženja. Realizuje se od 2010. godine. Od prvobitno prikupljenih 350 novogodišnjih paketića za djecu iz porodica slabijeg materijalnog stanja, taj broj je dosegao čak 3.000 osmijeha koje su prethodne godine izmamili mališanima sa prostora čitave Bosne i Hercegovine. “Ovaj projekat djeca ne pamte samo po onome što dobiju u paketiću, već po uspomenama koje skupa sa njima stvaramo taj dan. Pripremamo predstave, kreativne radionice i družimo se, kako bi dječija radost bila potpuna”, ističe Azra Hadžić, volonterka Udruženja.

Uprkos svim izazovima sa kojima se suočavaju zbog trenutnog stanja izazvanog pandemijom COVID-19, to nije pokolebalo volontere da i ove godine pokušaju obradovati što veći broj djece, a realizacija projekta još uvijek je u toku. Od 2016. godine započet je i projekat “Bajram je radost za svako dijete”, u okviru kojeg volonteri pripremaju bajramske paketiće za najmlađe. 

Kao izuzetno važan i uspješan projekat ističu i “Opremimo djecu za školu”, koji se sprovodi od 2017. godine, a podrazumijeva obezbjeđivanje školskog pribora djeci školskog uzrasta. Ove godine fokus je bio usmjeren ka online nastavi, zbog čega su prikupljali računarsku opremu, kako bi školarcima omogućili uslove za praćenje i izvršavanje radnih zadataka.

Posljednje dvije godine aktivan je i projekat “Od srca za nju”, u okviru kojeg povodom Dana žena nastoje obezbijediti higijenske potrepštine za pripadnice ljepšeg spola.

Dugogodišnji projekat “10 životnih namirnica” pokazao se izuzetno važnim upravo u 2020. godini. On obuhvata pripremu i podjelu paketa osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština, koje su naročito u uslovima pandemije bile prijeko potrebne mnogim porodicama. 

Pored svih navedenih aktivnosti, Centar “Ruku na srce” svake sedmice otvara svoja vrata porodicama koje tu mogu doći i izabrati potrebnu odjeću i obuću. To naravno ne bi bilo moguće bez konstantne podrške sugrađana koji doniraju višak svojih stvari, naravno u očuvanom stanju.

“Zaista je ogromna sreća biti u mogućnosti realizovati sve ove aktivnosti, izmamiti osmijehe na lica te ugrijati srca onima koji nas najviše trebaju”, dodaje Hadžićeva.

Zahvaljujući bogatom iskustvu u sprovođenju humanitarnih projekata, shvatili su kako svoje ciljeve mogu postići i kroz drugačije module djelovanja, koji će imati dugoročnije pozitivne efekte. Tako su u proteklom periodu poseban akcenat stavili upravo na projekte koji će doprinijeti povećanju kvaliteta života ljudi, kroz pružanje mogućnosti za učešće u raznoraznim aktivnostima koje bi obogatile njihov život na malo drugačiji način i pospješile njihovo uključivanje u normalne životne tokove.

Kroz dugogodišnji projekat “Vesela zima Ruku na srce” volonteri su se družili sa djecom, vodili ih u kina, pozorišta i dječije igraonice te organizovali školu klizanja i zajedničke izlete na okolne planine. A u predstojećem periodu planirano je i održavanje dramskih radionica za najmlađe. 

Od 2017. godine realizuje se i projekat “Sparingom za bolji život”, koji djeci uzrasta 6 do 18 godina pruža priliku za pohađanje treninga taekwondo-a.

“Naš cilj je da u budućem djelovanju posebnu pažnju posvetimo realizaciji aktivnosti izvan humanitarnog okvira, odnosno edukativnih programa te projekata koji omogućavaju inkluziju djece u sportske i kulturne aktivnosti. Na taj način želimo svoj djeci pružiti jednake prilike za izgradnju bolje budućnosti, potaknuti razvoj njihovih vještina i svijesti, te im uljepšati i unaprijediti kvalitet svakodnevnice” ističe Faris Gurda, volonter Udruženja.

Volonteri su 2020. godinu započeli realizacijom edukativnih programa u vidu instruktivne nastave za savladavanje školskog gradiva, te konverzacijskih kurseva engleskog i njemačkog jezika za djecu školskog uzrasta. Usljed epidemiološke situacije, ove aktivnosti nastavljene su online, a novi način realizacije časova upravo je pružio priliku djeci sa područja čitave Bosne i Hercegovine da se uključe. Časovi se sada izvode u čak 9 grupa a pohađa ih blizu 100 djece iz Bosanskog Novog, Banja Luke, Zenice i Sarajeva. U 2021. godini planirano je i uvođenje online kurseva francuskog te turskog jezika. Kroz ovakav vid neformalne edukacije, djeca pored učenja jezika ujedno imaju priliku i da unaprijede svoje komunikacijske vještine, izraze kreativnost te steknu nova poznanstva. A kako bi pomogli djeci u fazi prelaska u srednju školu, Udruženje planira započeti i projekat mentorstva za učenike završnih razreda osnovne škole.

“Udruženje “Ruku na srce” ne bi bilo ovako uspješno bez velikog broja volontera, preko 600 mladih ljudi koji su aktivno radili na svim projektima. Naravno, tu su i mnogobrojni donatori, sugrađani i društveno odgovorne kompanije, kao i mediji, koji iz godine u godinu pružaju podršku Udruženju. Svima smo im beskrajno zahvalni jer su tokom proteklih 10 godina prepoznali Udruženje “Ruku na srce” kao jednu lijepu i humanu priču”, poručuje Adnan Lukač, predsjednik Udruženja.

Projekat “Nijedno dijete bez paketića”, svake je godine svoj vrhunac imao posljednjeg vikenda decembra. Podjelom paketića i izvođenjem novogodišnje dječije predstave, Udruženje bi krunisalo svoje višemjesečne aktivnosti. Ove jubilarne, desete godine, zbog epidemiološke situacije završnu manifestaciju nisu mogli organizovati. 

Međutim, povodom desetogodišnjice Udruženja, odnosno obilježavanja prve decenije humanosti, volonteri su uz nesebičnu stručnu pomoć naših prijatelja Nine Cuce, Nidala Šaljića, Ilie Mynke, Adisa Novića i podršku HomeWork Hub-a, pripremili desetominutnu bajku.  Njihov kratki film imat će svoju premijeru u subotu, 26.12.2020. sa početkom u 19 sati na Facebook Fan Page-u i YouTube kanalu Udruženja “Ruku na srce”.