Dan državnosti proslavili smo sa mladima iz Nove Kasabe

Volonteri Udruženja “Ruku na srce” su 25. novembra 2021. godine posjetili Novu Kasabu. Tom prilikom, a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, održali su kreativne radionice za djecu u prostorijama Edukacioni Centar Nova Kasaba.
Program je započeo izvedbom himne Bosne i Hercegovine, koju je volonter Udruženja odsvirao na harmonici. Čim je započela intonacija himne, sva djeca su ustala i stavila ruku na srce, što je bio veoma emotivan prizor koji se dojmio svih prisutnih.
Nakon toga, volonteri i djeca su zajedno pjevali i plesali, a potom su se kroz kreativne radionice djeca predstavila prisutnima. Govorila su o svojim hobijima i željama, te naučili nešto novo od naših volontera, koji su im govorili o značaju činjenja dobrih djela u zajednici.
Ovom prilikom djeci su predstavljeni i online kursevi stranih jezika koje realizuju članovi Udruženja. Svi prisutni mališani iskazali su interes da postanu dijelom ovog projekta, kako bi unaprijedili svoje poznavanje stranih jezika.
U Novoj Kasabi postoji vrlo malo organizovanih vannastavnih aktivnosti za djecu, te ćemo se u narednom periodu truditi da naše djelovanje posebno usmjerimo ka manjim sredinama poput ove. Smatramo da sva djeca iz Bosne i Hercegovine zaslužuju jednake mogućnosti za kvalitetan rast i razvoj, bez obzira da li dolaze iz većih gradova ili manjih mjesta naše države.
Volonteri “Ruku na srce”, oduševljeni odzivom djece ali i njihovim ponašanjem tokom radionica i cjelodnevnog druženja, odlučili su ih ove godine obradovati novogodišnjim paketićima u okviru projekta “Nijedno dijete bez paketića”, ukoliko to bude moguće na osnovu prikupljenih donacija.