Završnica projekta ‘Nijedno dijete bez paketića 2018’

NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI ZA 2.000 DJEČIJIH OSMIJEHA

Udruženje ?Ruku na srce? 22.12.2018. godine u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu započelo je manifestaciju ?Nijedno dijete bez paketića?. U okviru pomenutog projekta u narednim danima novogodišnjim paketićima je obradovano 2.000 mališana iz socijalno ugroženih porodica sa područja Kantona Sarajevo, ali i čitave Bosne i Hercegovine. Osim podjele paketića, djeca su toga dana imala priliku pogledati i novogodišnju predstavu ?Mašta Malog princa i vrijeme?, u kojoj su volonteri Udruženja otkrili kako je to Mali princ pomogao da se vrati vrijeme i spasi Nova godina. Djeca su se nakon predstave družila sa omiljenim likovima iz bajki i Djeda Mrazom, te zabavila uz kreativne radionice. Na realizaciji projekta u protekla tri mjeseca radilo je oko stotinu mladih ljudi, većinom studenata.

Naglašavajući činjenicu da se projekat realizuje već osmu godinu zaredom, predsjednica Udruženja ?Ruku na Srce?, Najla Hrustan, poručila je: ?Protekla tri mjeseca naši volonteri su vrijedno prikupljali donacije, pakovali paketiće, te pripremali kreativne radionice i predstavu kako bi današnju podjelu učinili zabavnom i nezaboravnom za naše mališane, koji su sa nestrpljenjem očekivali svoje novogodišnje paketiće. Biti dijelom ovako velike i izuzetno lijepe priče, koja ima za cilj obradovati najmlađe članove našeg društva, zaista izaziva neopisiv osjećaj ljubavi, sreće i ponosa?. Podsjetila je da Udruženje osim ovog projekta, tokom godine realizuje i niz drugih aktivnosti poput: podjele školskog pribora i bajramskih paketića, držanje instruktivne nastave za školarce, humanitarne izložbe umjetničkih radova ?Srca osjećaju, ruke stvaraju?, projekat inkluzije djece iz socijalno ugroženih porodica u sportsku aktivnost ?Sparingom za bolji život?, te stalne akcija podjele osnovnih životnih namirnica ?Doniraj ? vama bespotrebno, nekom korisno?.

?Naša djeca se izuzetno raduju paketićima koje dobiju, kao i svemu što ovo Udruženje radi za nas, kako danas tako i tokom čitave godine. Mnogo smo zahvalni na svemu ovim humanim mladim ljudima i nesebičnim sugrađanima?, poručio je jedan od roditelja.

Koga smo sve obradovali novogodišnjim paketićima ove godine

Udruženje je ove godine obradovalo djecu uzrasta do 14 godina iz socijalno ugroženih porodica sa područja Kantona Sarajevo, djecu uključenu u program ?Jačanje porodice? pri organizaciji SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine, djecu iz Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo, te malu raju iz JU Osnovna škola ?Grivice? (Banovići/Tuzla), Centra za socijalni rad Goražde, Centra za socijalni rad Breza, JU Osnovna škola ?Srednje? (Ilijaš), JU Osnovna škola ?Kamenica? (Zvornik) i Udruženja ?Skakavac? Sarajevo. Posredstvom volontera Udruženja ?Ruku na srce?, paketići su poslani i školarcima iz Bugojna i Travnika, a uz pomoć prijateljskog Udruženja ?Pomozi.ba? koje je obezbijedilo prevoz, jedan dio paketića poslan je i za djecu u Vareš, gdje je Udruženje ?Pomozi.ba? organizovalo priredbu za mališane te im podijelilo i 180 paketića koje su pripremili naši volonteri. Također, paketići su obradovali i mnoge mališane iz Migrantskog centra ?Ušivak? (Hadžići) kao i djecu iz privremenih prihvatnih centara za migrante i izbjeglice u Bihaću, kojima je Udruženje poslalo blizu 550 novogodišnjih paketića, na šta su volonteri naročito ponosni.

Sponzori, donatori i partneri projekta

Ovogodišnju realizaciju projekta ?Nijedno dijete bez paketića? pomogli su mnogi sugrađani kao i mediji stalnom promocijom projekta. Realizacija ne bi bila moguća ni bez mnogobrojnih osnovnih i srednjih škola, vrtića, asocijacija studenata različitih fakulteta kao i mnogih kompanija, udruženja i sportskih kolektiva koji su prepoznali toplinu ove zimske priče.

Najveću zahvalnost organizatori iskazuju zlatnim i srebrenim sponzorima, koji su omogućili dostizanje brojke od 2.000 paketića. Ovogodišnji zlatni sponzor je: Igman d.d. Konjic, kojem Udruženje iskazuje posebnu zahvalnost. Srebreni sponzori projekta su: PIK d.o.o. Sarajevo, Dukat d.o.o. BiH, JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Deloitte d.o.o. Sarajevo, GS ? Tvornica mašina Travnik d.d., Megamix d.o.o. Sarajevo, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) te Energoinvest- SUE d.d. Sarajevo.