Online kursevi engleskog i njemačkog jezika za bolju budućnost naših mališana

Udruženje “Ruku na srce” uspješno djeluje već 10 godina pružajući pomoć porodicama u potrebi, a poseban akcenat djelovanja je stavljen na rad s djecom. Svjesni smo da je obrazovanje jedini vid pomoći koji će djeci pružiti priliku za bolju budućnost, stoga smo u 2020. počeli sa realizacijom edukativnih programa u vidu online instruktivne nastave za djecu, te kurseva engleskog i njemačkog jezika.

Udruženje “Ruku na srce” i Goethe-Institut Bosnien und Herzegowina u februaru su pokrenuli kurs njemačkog jezika za djecu iz porodica u stanju socijalne potrebe koji je nažalost morao biti zaustavljen kada je Bosnu i Hercegovinu pogodila pandemija korona virusa. Od septembra 2020. godine, Udruženje i Goethe su ponovo udružili snage i nastavili sa ovom divnom aktivnošću. Veoma smo zahvalni Goethe Institutu na podršci koju nam pružaju kroz ovaj projekat i sigurni smo da će se ova saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo, a sve sa ciljem humanosti.
 
Kurs engleskog smo započeli u učionici, zahvaljujući Kylie Cassel koja se iz Sjedinjenih Američkih Država doselila u Bosnu i Hercegovinu, te odlučila volonterski pomoći našim mališanima u usavršavanju jezika. Zbog epidemiološke situacije, u skladu sa uvođenjem online nastave, kurs se nastavio održavati online, jednom sedmično. Kroz ovaj novi način realizacije časova imali smo priliku pružiti pristup časovima djeci sa područja cijele Bosne i Hercegovine. To je ujedno i prilika da se djeca međusobno upoznaju kroz zajedničko učenje jezika.
 
Potaknuti pozitivnim iskustvom s realizacijom kursa engleskog, pokrenut je i online konverzacijski kurs njemačkog jezika. Kurs vode volonterke Udruženja: Amila Meškin i Belma Beglerović-Đuderija, koje već duže vrijeme žive u Belgiji i Njemačkoj.

O tome kakva atmosfera vlada među našim polaznicima kursa, pokazuju čestitke koje su za rođendan pripremili svojoj najdražoj učiteljici engleskog jezika Kylie, a koje možete pogledati u galeriji.

Svijet se mijenja malim koracima, a znanje je najjače oružje za promjene, zato ne čekajmo prilike za naše djelovanje već ih stvarajmo sami.